Intelligens otthon kialakítása 2. rész

Az első rész folytatása. A megoldás előnyei az alábbiakban foglalhatók össze.

  • Akár részegségenként lehet az egyes összetevőket beépíteni, nem kell mindent egyszerre megvalósítani, evvel lehet kímélni a megrendelő pénztárcáját.
  • Bármilyen kapcsoló, szerelvénycsalád alkalmazható, nem kell a rendszer saját eszközeit használni.
  • Bármely részegység meghibásodása nem befolyásolja a többi működését, azok önállóan képesek tovább működni.
  • Az eszközök központosított elhelyezkedésük, illetve a kábelek kötődobozokban kötésének minimális száma miatt a hibalehetőség minimális és a problémakeresés gyorsabb.
  • Tekintettel a rengetek villamos eszközre, berendezésre, ha klasszikus villanyszereléssel készítjük el az alapszerelést, akkor sokkal több a munkaidő ráfordítás szükséges, ráadásul igen nehézkes a későbbi átalakítás, bővítés.
  • Magyarosrzágon fontosnak tartott MABISZ minősített vagyonvédelmi rendszer védheti az intelligens házat.
 
A korrektség kedvéért hozzá kell azonban tenni azt is, hogy mint minden megoldásnak, ennek is vannak hátrányai, amelyeket a következőképpen lehet megfogalmazni.
  • Nagyon sok kábelt kell a főelosztó táblába visszavezetni, ezért a szekrények néha ember nagyságúak is lehetnek.
  • A kábeleket azonosítani kell, be kell őket számozni. Igazából egy jól megtervezett kábelhálózatot kell kialakítani amit aztán jól kell dokumentálni.
  • Nagy figyelmet kell fordítani a túláram- és a zavarvédelemre.
 
De ezeket a szempontokat figyelemben tartva képesek vagyunk egy olyan rendszert készíteni, ami a kényelmünk és biztonságunk fokozásával energiát spórul meg számunkra. Összeszedtem néhány példát hogy miként emelhetők ki az előnyök.
 
Energiaspórolás
?Nem tudjuk? égve felejteni a fényforrásokat, mert a rendszer lekapcsolja azokat, ha távozunk otthonunkból.
Nem fűtünk fölöslegesen, ha nem vagyunk otthon.
Nem fűtjük a helységet, ha nyitva van az ablak stb.
 
Biztonságérzet
Távolról is nyomon követhetjük, hogy mi történik az otthonunkban.
Otthonlét szimulációval azt a látszatot kelthetjük, hogy otthon tartózkodunk.
Az árnyékolók automatikusan a napszaknak megfelelő állapotba kerülnek, így kívülről nem látszik, hogy még nem értünk haza.
A motoros tetőablakot automatikusan becsukódik, ha elmegyünk otthonról.
Ha tűz keletkezne a házban, akkor felkapcsolódik az összes világítás és felhúzódnak az árnyékolók, hogy könnyebben ki lehessen jutni az épületből.
 
Kényelem
Nem kell a világítási elemeket le és felkapcsolni, mert a jelenlét érzékelés alapján azok automatikusan működnek.
A kezelőfelületről, amit a fali kezelőn vagy számítógépen, illetve a távirányítón keresztül elérhetünk, képesek vagyunk az összes berendezésünk működését befolyásolni.
A szórakoztató elektronikai eszközök integrációjával egy gombnyomásra mozi-szobává alakíthatjuk a nappalinkat.
Gombnyomásra eseménysorozatokat indíthatunk el.
 
Az általunk kialakított rendszer (Control4 - FutureNow - Paradox) összhangba van a magyarországi elvárásokkal és ténylegesen fokozhatjuk a biztonságunkat és a kényelmünket. Egy ilyen rendszernél elengedhetetlen hogy egy kézben legyen a teljes elektromos kivitelezés az erősáramútól a gyengeáramú rendszerekig. Ez a dolog hozott közelebbi munkakapcsolatra egy villanyszerelőt és egy gyengeáramú mérnököt, így lefedve a teljes villamos szakterületet.
 
A legtöbb megrendelő általában valamilyen elektromos végzettséggel rendelkezik, akik alapban is ?kütyü? pártiak. Ez a csoport kész elképzelésekkel rendelkezik és szeretné mindent elektromos berendezést felügyelni és vezérelni. Itt leggyakrabban csak a pénztárca szab határt, hogy mi minden legyen kiépítve az új otthonukba. Mások nem fogalmazzák meg konkrétan, hogy mit szeretnének, csak a biztonságot és a kényelmet emelik ki.
 
Vannak, akik nem tudják, hogy mit akarnak, nekik az előnyök felsorolása után csillan fel a szemük ?Ilyeneket lehet??. Persze a következő mondat az, hogy ?biztos nagyon drága, nem is kell?. Kalkulációnk szerint a kábel költség és a villanyszerelési munkadíj csökkenthető, ha intelligens világításvezérlő rendszert építünk ki. Ez a költség megtakarítás fedezheti az egyéb gyengeáramú rendszerek ? riasztó, kaputelefon ? kábelhálózatának kiépítését. 
 
A mai épületeknél és az általunk felhalmozott elektronika eszközöknél elengedhetetlen az integráció, ha már megvannak a készülékek, akkor azok miért ne dolgozzanak össze, kiegészítve egymás képességeit. Egy egyszerű elektromos redőny vezérlésnél már jeleneznek az extra funkciók igénye, mint pl.: csoport vezérlés, időzítés, távvezérlés. 
 
Úgy lehet vele számolni, hogy az ingatlan építési költségének 10-15%-t teszi ki egy komplett, mindent átfogó lakásvezérlő rendszer. Első hallásra soknak tünhet, de egy épület gépészet ennek az értéknek akár a többszöröse is lehet. Az esetek többségében az előkészítés valósul meg és utána lépcsőzetesen kerülnek be az eszközök, szolgáltatások. A legtöbb ember világítást, árnyékolót, fűtés vezérlést és riasztót rendel meg, de van aki gondol még a video megfigyelésre, kaputelefonra és az öntöző rendszerre is. 
 
Egyre többen érdeklődnek, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy ilyen rendszer összeálljon. Itt is nagyon fontos hogy a megrendelő ki tudja próbálni a rendszert mielőtt a beruházás mellett döntene. Nem elég egy foto album az elkészített rendszerekről, meg is kell azt mutatni. Ezért tartottuk mi is fontosnak egy bemutató ház elkészítését ahol minden részegységet szemrevételezhet és kipróbálhatnak a megrendelőink.
 
A technikai fejlődés lehetővé teszi, hogy az eszközök árának csökkenésével a megrendelői kör szélesedjen, egyre több ember számára elérhető legyen az álom intelligens otthon kialakítása. Ha belegondolunk, akkor a klasszikus villanyszerelés átalakulóban van. Egyre több gyengeáramú rendszer gyűrűzik be a házakba, egyre több kis színes vezetékkel lesz dolgunk. Így jobb, ha hozzászokunk a gondolathoz, hogy a villanyszerelő munkának nagy részét ezeknek a rendszereknek a kiépítésére kell majd fordítani.
 
Pelikán Sándor
 
Ez a cikka a villanyszerelők lapjában jelent meg...
Tags: